DANIŞTAY KATİLİ TAHLİYE OLABİLİR!!!

Adalet Bakanlığı ve Yargıtay, uzun tutukluluk sorununda çözümün süreyi kısaltmaktan değil, yargının hızlandırılmasından geçtiği görüşünde.
Tutukluluk sürelerinin kısaltılması halinde tahliye olacak 2 bin 427 kişilik listenin detayları belli oldu. Bu isimlerin başında Danıştay'ı basıp Mustafa Yücel Özbilgin'i öldüren ve 4 kişiyi yaralayan Alparslan Arslan geliyor. Adalet Bakanlığı ve Yargıtay ise uzun tutukluluk sorununda çözümün süreyi kısaltmaktan değil, yargının hızlandırılmasından geçtiği görüşünde.
Tutukluluk sürelerinin kısaltılmasına yönelik tartışmaya Yargıtay ve Adalet Bakanlığı net tavır koydu. Yargıtay Başkan Nazım Kaynak, adli yıl açılışında, yargının yavaş işlemesi sorunu çözülmeden tutukluluk sürelerinin kısaltılmasının getireceği sakıncalara dikkat çekmişti. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı çalışma da endişelerin haklılığını ortaya koydu.
CHP'nin Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklu milletvekillerini kurtarmak için verdiği teklifin yasalaşması halinde, 2 bin 427 zanlı serbest kalacaktı. Bu isimlerin başında Danıştay'ı basıp Mustafa Yücel Özbilgin'i öldüren Alparslan Arslan geliyor. Teklif, Ergenekon sanıkları, terör örgütü PKK'dan El Kaide'ye, Hizbullah'tan TİKKO'ya, DHKP-C'den İBDA-C'ye kadar çok sayıda silahlı örgüt yönetici ve üyesini cezaevinden çıkarıyor.
MARDİN'DE 44 KİŞİYİ ÖLDÜREN 9 SANIK TAHLİYE OLABİLİR
Yargılaması 3 yılı geçen uyuşturucu kaçakçıları, gaspçıları, tecavüz ve cinsel taciz sanıklarını da kurtarıyor. Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 6'sı çocuk 17'si kadın 44 kişiyi öldüren 9 sanığın 2012'de salıverilmesini sağlıyor. Bu tabloya dikkat çeken Turgut Özal Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak, "Tutukluluk süreleri 2011'de yürürlüğe giren yasa ile kısalacağı kadar kısaldı zaten. Yasal değişiklik konusunda değil, uygulama konusunda adımlar atılmalıdır. Savcı sayısın artırılmalıdır. Yargılamanın hızlandırılması uygulamadaki hızlandırmalarla mümkün olur." diyor.
Teklifin Meclis'te yasalaşması halinde Danıştay saldırısını gerçekleştiren cinayetin tetikçisi Alparslan Arslan tahliye olacakların başında geliyor. Ayrıca aynı davada tutuklu bulunan İsmail Sağır, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu da tahliye olacak. Yine tutukluluk süreleri 3 yılı geçen Ergenekon sanıklarından Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Fikri Karadağ, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Semih Tufan Gülaltay, Ümraniye bombalarının sahibi Oktay Yıldırım, Doğu Perinçek, Hasan Atilla Uğur, eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Fatih Hilmioğlu, tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan tahliye olacaklar arasında bulunuyor.
Yine ırza geçme suçundan Mardin Cezaevi'nde tutuklu Ramazan G., Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 6'sı çocuk 17'si kadın 44 kişiyi öldüren 9 sanık ve örgütlü olarak birden fazla kişiyi öldürmek suçundan Maltepe Cezaevi'nde yatan Erdal Balkan da serbest kalacak.
CHP, Meclis'e sunduğu yasa teklifinde, ağır cezalık işlerde 5, örgütlü suçlarda 10 yıl olan tutukluluk süresinin kaldırılarak, ağır cezada en çok 3 yıl olmasını istemişti. CHP ayrıca tutukluyken milletvekili seçilenlerin tutukluluğuna son verilmesini teklif etmişti. Ancak istenmeyen durumları göz önüne alan Adalet Bakanlığı ve Yargıtay, tutukluluk sorununun çözümünün tutukluluk süresinin kısaltılmasından değil, yargının hızlandırılmasından geçtiğine dikkat çekiyor. Meclis'te Adalet Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken konuşan Bakan Ergin, CHP'nin teklifinin yasalaşması halinde içlerinde 'terör suçu işleyen, asker polis öldüren, çocuklara cinsel tacizde ve tecavüzde bulunanlar gibi toplumu irrite edici çok sayıda sanığın' tahliye olacağını vurguladı. Ergin, "Sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak uzun tutukluluğu kaldırmaya yeltenirsek çok sayıda arzu etmediğimiz kişilerin tahliye olduğunu göreceğiz." uyarısında buludu. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da, adli yıl açılışında yargının yavaş işlemesi sorunu çözülmeden tutukluluk sürelerinin kısaltılmasının getireceği sakıncalara dikkat çekmişti.
Tahliye listesinde bütün örgütler var
El Kaide: Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu Engin Vural, Hasan Dağ, Adem Çetinkaya ve Hamza Temiz.
Tikko: Kırıkkale F Tipi'nde tutuklu Mesut Çeki, Ankara F Tipi'nde tutuklu Yaşar İnce.
İbda-C: Kocaeli F Tipi'nde tutuklu Abdusselam Tutal, Burak Çileli ve Burhanettin Yalçın.
Hizbullah: Yargıtay, Hizbullah davası sanıklarını, tutukluluk süreleri 10 yılı aştığı için tahliye etmişti. Halen Kocaeli F Tipi'nde tutuklu bulunan Orhan Eren ve Cevat Işık CHP'nin teklifinden yararlanıyor.
KCK: (Tutuklu yargılanan BDP milletvekilleri) Kemal Aktaş, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım.
PKK: Yusuf Uras, Cüneyt Yeşilyurt, Masum Baday, Mehmet Girgin, Lokman Gönül.
MLKP: Gülüzar Erman ve Hatice Duman.
Çözüm yasal değişiklikte değil savcı sayısının artırılmasında
Prof. Dr. Ali Şafak (Turgut Özal Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi): Tutukluluk süreleri 2011 yılında yürürlüğe giren yasa ile kısalacağı kadar kısaldı zaten. Kanun değişikliği tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yasal değişiklik konusunda değil, uygulama konusunda adımlar atılmalıdır. Yargıtay'a açılan ek dairelerle birikmiş dosyalar eritildi. Soruşturma aşamasının kısaltılması için ise soruşturma savcılarının çoğaltılması gerekir. Avrupa ülkelerinde çok ciddi iddianamelerin hazırlanması bile ortalama 3 ay sürerken bizim savcımız iş yükünden adi bir vakayı bile 10 aydan önce bitiremiyor. Bunun çözümü kanun değişikliği değil, savcı sayısının artırılmasıdır. Bu da yavaş yavaş yapılıyor.
Tutukluluk süresinin kısalması toplumsal infiale yol açar
Doç Dr. Caner Yenidünya (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): Var olan bir sorunu yeni sorun doğuracak değişikliklerle çözmemiz mümkün değildir. Tutukluluk sürelerinin kısalması toplumsal infiale yol açabilir. Sorunun çözümü uygulamadadır. Bu zamana kadar ek dairelerin açılması ve hakim savcı sayısının artırılmasıyla önemli gelişmeler yaşandı. Bu noktada geliştirilecek iki çözüm vardır. Birincisi CMK'daki uzlaşma yönteminin genişletilmesi, ikincisi ise hakimlerin tutuklamayı bir güvenlik tedbiri olarak görüp zorunlu durumlarda uygulayarak haksız tutuklamalardan kaçınmasıdır. Buna ek olarak, elektronik kelepçe gibi alternatif koruma tedbirleri uygulamaya konulabilir.
Zaman
İsrail Uçakları HATAY'DA NE YAPIYOREmekli Albay Mithat Işık, dün internete düşen ve Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilen İsrail uçaklarının ne yaptığını, İsrail'in ne yapmak istediğini sorguladı.
Gül'den Obama'ya Silahlı İHA BaskısıChicago'da ABD Başkanı Obama ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye İHA satışının kolaylaştırılması yönünde baskı yaptı.
Rahşan Ecevit'ten ŞOK İTİRAF?Bülent Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün, 2001 yılında karanlık bir yapının Ecevit'in kurduğu hükümeti yıkmaya çalıştığını söyledi.
Sendika Ağaları İşçi Parasıyla Pavyonda300 liralık rakıya, roka faturası; Konsomatrise ısmarlanan şampanyaya işçinin parasıyla ödeme, Bayram Meral'den yemin tutanağı...
'AKP Kapanacak Kan Gövdeyi Götürecek'Ergenekon davasında kilit rol oynayan gizli tanık Kıskaç'ın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim ettiği CD çarpıcı itirafları içeriyor.
'PKK’nın Çekilme Planını İmralı Bozdu'PKK'nın eski yöneticilerinden Şükrü Gülmüş, şok bir iddia gündeme getirdi.
Cunta İtirafları: Başbakan'ı Uyuttular!9 subay kimdi; 1960 darbesinden üç yıl önce darbe planlarını hükümete veren Kurmay Binbaşı Samet Kuşçu'nun yaşadıkları; cuntacıların itirafları...
O Suikastin Ardında Çevik Bir mi Var?Eski MİT'çi Eymür, KKTC'de 1997'de yapılan tatbikatta Kıvrıkoğlu'na suikast düzenlendiği ve arkasında Çevik Bir olduğu iddiasını dile getirdi.
- Kadıköy Holiganlarına 2 Tutuklama Daha
- Sevilen Dizi Yayından Kaldırılıyor!
- Haliçe Girmeyen Çalışan Yunuslar Şaşırttı
- Maaşlarını Alamayan İşçiler Eylem Yaptı
- Valilik Bahçesinde İntiharı Polis Engelledi
- İstanbul Halkının METROBÜS İMTİHANI
- Galatasaray Inter'li Yıldız İle Anlaştı!
- Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Büyük Gaf!
- Muharrem İnce O İddialara Cevap Verdi!
- Muhteşem Yüzyıl'a SÜRPRİZ Oyuncu!
- 29 İle 'Süper Başkanlık' Sistemi Geliyor
- Beşiktaş'ın Yeni Hocası Belli Oldu!
- Yeni Yapılan Baraj Çökmek Üzere
- G.Saray Bursasporlu Yıldızı İstiyor!
- Töre Cinayeti Sanıldı Terör Çıktı!
- Barbaros Şansal'dan Ağır Sözler
- Azerbaycan-İran Arasında Diplomatik Kriz
- Onunla Evlenmeyi Hayal Ediyor!
- Öğrencilerin Yarısı Bıçak Taşıyor
- F.Bahçe Olmadı Trabzon'a Gidiyor!
- Fernandes Portekiz Kulübüyle Anlaştı!
- Sigortalılara Özel Dişçi İmkanı Geliyor
- Erdoğan Memur İçin Son Sözünü Söyledi
- Soylu: '28 Şubat Bir Toplum Mühendisliği'
- Sanal Alemde Rekor Kıran Video
- Bulgaristan'daki Deprem Edirne'yi Sokağa Döktü
- Türkiye'den Sıfırcı Hocaya Kötü Haber!
- Türkiye Terörde 11. Sırada Yer Aldı!
- Araç İçinde Sıkışan Sürücü Yaralı Kurtarıldı
- Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?
- İsrail Uçakları HATAY'DA NE YAPIYOR
- TRT'nin İddialı Dönem Dizisi Bitiyor mu?
- Erdoğan: Oslo Türü Görüşme Olmaz
- Uykuda Zayıflatan Bant!
- Survivor Mustafa'yı Böyle Karşıladılar
- Önce Bir Uğultu Duyuldu Sonra İse...
- PKK Ağrı’da İmam Katletti
- 3 Subayın Şehit Olduğu Olayda Skandal
- Doğalgaz Fiyatları % 50 DÜŞEBİLİR
- Başbakan Erdoğan'dan ULUDERE İTİRAFI








