bugün 09 Şubat 2010 Salı




Bu yılın bütçesinde 13.1 milyar YTL ayrılan Milli Savunma Bakanlığı ödeneği, diğer bütçe kalemlerinden yapılan aktarmalarla 18.2 milyar YTL'ye çıkarıldı. Terör olaylarında son zamanlarda yaşanan tırmanış, Türkiye'nin savunma harcamalarında etkisini hemen gösterdi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın ödenekleri ise 3.1 milyardan 3.2 milyar YTL'ye yükseltildi. 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde Milli Savunma Bakanlığı'na 13 milyar 52.4 milyon YTL, Jandarma Genel Komutanlığına 3 milyar 137.3 milyon YTL ödenek ayrıldı.
Yılın ilk sekiz aylık döneminde Milli Savunma Bakanlığı ödeneklerinin 6 milyar 592.4 milyon YTL'lik bölümünü, Jandarma Genel Komutanlığı da 1 milyar 616.5 milyon YTL'lik bölümünü kullandı. Ancak, ödemeleri yılın geri kalan bölümünde gerçekleştirilecek savunma harcamalarındaki artışa bağlı olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın ödenekleri 5 milyar 139.1 milyon YTL artırılarak 18 milyar 191.5 milyon YTL'ye yükseltildi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın ödenekleri ise 114.8 milyon YTL artışla 3 milyar 252.2 milyon YTL'ye çıkarıldı. Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinde yapılan ödenek artışları, Maliye Bakanlığı'nın yedek ödenekleri başta olmak üzere başka harcama kalemlerinden yapılan aktarmalarla karşılandı.
Seçim çiftçiye yaradı
Bu yılın aynı zamanda seçim yılı olması dolayısıyla bütçede seçmene doğrudan ulaşacak yol, su, hastane gibi müteahhitlik işleriyle tarım kesimine yönelik ödemeler de yılın ilk yarısına yığıldı. Sağlık Bakanlığı'nın ödenekleri 6.6 milyardan 9.7 milyar YTL'ye, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ödenekleri 3.4 milyardan 4.8 milyar YTL'ye, DSİ'nin ödenekleri 4 milyardan 4.2 milyar YTL'ye çıkarıldı. Ayrıca, bütçenin kanayan yarası durumundaki sosyal güvenlik açıkları dolayısıyla Çalışma Bakanlığı'nın ödenekleri de 15.5 milyardan 19.1 milyar YTL'ye çıkarıldı. Ödenek artışlarının 11.5 milyar YTL'si Maliye Bakanlığı ödeneklerinden karşılandı. Böylece Maliye Bakanlığı'nın toplam ödenekleri 46 milyar YTL'den 38.5 milyar YTL'ye düştü. Merkezi Yönetim Bütçesinin bu yıl 204 milyar 988 milyon YTL olarak belirlenen toplam ödenekleri de, söz konusu kurumların ödeneklerinde yapılan artışlar nedeniyle 213.7 milyar YTL'yi buldu.
Bu yılki bütçesi Milli Eğitim'e yetişti
Türkiye'de 1999-2004 arasında yok denecek kadar azalan terör olayları nedeniyle bütçede savunma harcamalarına ayrılan pay 2005, 2006 yıllarında azalarak, eğitim harcamalarının altında bir rakama geriledi.
Hükümet aynı politikayı 2007 yılında da sürdürürken, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet adına yapılan bütün açıklamalarda 2007 yılı bütçesinin en önemli özelliği olarak eğitim harcamalarına ayrılan payın, savunma harcamalarından yüksek olması gösterildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007 yılı bütçesi yılbaşında 21 milyar 355.6 milyon YTL olarak kabul edildi.
Yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde de yaklaşık 350 milyon YTL artışa gidildi ve ödenekleri 21 milyar 705.3 milyon YTL oldu.
Yapılan ödenek aktarmaları sonrası Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın toplam ödenekleri 16 milyar 189.7 milyon YTL'den 21 milyar 443.7 milyon YTL'ye yükseldi. Böylece, yılbaşında eğitim harcamalarının yüzde 76'sı seviyesinde belirlenen savunma harcamaları, eğitim harcamaları seviyesine ulaşmış oldu.

















