SAYIŞTAY DENETÇİSİNE KIŞLA GÖZDAĞI

Ordu evleri, askerî gazino, kantin ve kışlalarda denetim süreci başlatan Sayıştay, bu konudaki yönetmeliği tamamlamak üzere.
TBMM adına harcama denetimi yapan Satıştay'da oluşturulan komisyona müdahil olan Milli Savunma Bakanlığı'ndaki bir general ile bir albayın, yönetmeliğe koydukları maddelerle denetçilerin ellerini kollarını bağladıkları ileri sürüldü. Bakanlar Kurulu'nca onaylanacak yönetmelik bu haliyle çıkarsa, Sayıştay denetimi fiilen ortadan kalkacak.
Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağı yönetmelik taslağının hazırlanması için bir Sayıştay üyesinin başkanlığında, bu konuda uzman üç başdenetçi ve bir uzman denetçiden oluşan beş kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyon yaklaşık üç ay konuyla ilgili yoğun olarak çalıştı. Yurtdışı örnekleri, mevcut kaynakları ve konunun tarihî gelişimini inceledi. Ardından da 14 maddelik bir yönetmelik taslağı hazırlayarak, ekleriyle birlikte Sayıştay Başkanlığı'na sundu. Komisyon çalışmalarını yürütürken, Milli Savunma Bakanlığı Maliye Daire Başkanı Tuğgeneral Fevzi Cömert ve aynı dairede görevli Albay Sinan Balyemez tarafından komisyon üyelerine baskı yapıldığı ileri sürüldü. Askerî yetkililerin Sayıştay Bölüm Başkanı İbrahim Süren'i ziyaret etmesiyle komisyonun hazırladığı metnin lağvedildiği ve yerine askerin istediği şekilde bir taslağın hazırlandığı belirtiliyor.
Sayıştay Başkanlığı'nca yapılacak denetimlerde denetime engel olunması halinde kamuoyunun bilgilenmesinin sağlanması için konan 12. madde (yapılacak denetimi güçleştiren ve engelleyici hususların kamuoyu ile paylaşılacağı) metinden çıkarıldı. Bunlara ilave olarak kamuoyuna duyurulması gereken hususları düzenleyen ve halkın yapılan denetim sonuçlarından asgari ölçüde bilgilenmesini amaçlayan 4. madde de metinden çıkarıldı. Eğer yönetmelik bu haliyle çıkarsa denetime ilişkin hiçbir husus kamuoyuna açıklanmayacak.
Tasarıya göre 'gizliliği ihlal'de toplu ceza verilecek
Taslak yönetmelikteki en önemli değişiklik ise komisyonun hazırladığı taslakta yer almayan 6. madde. Bu madde ile gizlilik dereceli bilgi ve belgeleri teslim alan, edinen, kullanan, çoğaltan ve vâkıf olan tüm Sayıştay mensupları, bunların gizli kalmasından, korunmasından sorumlu tutuluyor. Buna aykırı davranışlarda genel hükümlerin uygulanacağı belirtiliyor. Yani Türk Ceza Kanunu'ndaki ağır hükümler uygulanacak. Örneğin, herhangi bir bilgi basında yer alırsa bundan bilgisi olan tüm Sayıştay mensupları sorumlu tutulacak ve haklarında soruşturma ve cezai kovuşturma işlemleri yapılacak. Hazırlanan taslak son haliyle kabul edildiği takdirde 1960'lı yıllarda olduğu gibi kanunun verdiği denetim yetkisi yönetmelik ile bertaraf edilmiş ve Sayıştay denetimi fiilen ortadan kaldırılmış olacak. Ayrıca denetlenen herhangi bir komutanlık yargılama esnasında gizlilik talep edebilecek ve kurumla ilgili hazırlanacak raporun kamuoyu ile paylaşılmasını engellemiş olacak.
Zaman
Bu Sefer Burhan Kuzu Öğrencilere Yumurta AttıTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Selçuk Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.
'Bedelli'de 25 Yaş ve 15 Bin TL ÖnerisiYaş sınırının 30, bedelin ise 30 bin TL olduğu bedelli askerlik düzenlemesi beklenen ilgiyi görmedi.
Küçük Çocuğu Kurtarmak İsterken Canından OluyorduAdana'da sulama kanalına düşen çocuğu çıkarmak isteyen genç, boğulmaktan son anda kurtuldu.
Erdemir’li İşçilerden Engellilere Tekerlekli SandalyeZonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Ereğli Demir ve çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Liman Müdürlüğü İşletme Grubu işçileri, engellilere tekerlekli sandalye bağışında bulundu.
Bingöl'de 3 Kilo Esrar Ele GeçirildiBingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın düzenlediği operasyonda 3 kilo 100 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
Niğde'de Motosiklet KazasıNiğde-Bor yolu üzerinde minibüsün altına giren motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.
Kızılay Depremzedelerden Çadırlarını BekliyorVan'da meydana gelen depremlerde Kızılay tarafından dağıtılan çadırların bir kısmı toplandı. Kızılay yetkilileri, toplanamayanlar için de duyuru yaparak çadırların kendilerine gönderilmesini istedi.
İniş Takımları Kapanmayan Uçak Geri DöndüTürk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Washington seferini yapan Airbus 340 tipi yolcu uçağı, iniş takımları kapanmayınca Atatürk Havalimanı'na geri döndü.
- Bu Santral Elektrik Üretimini Yüzde 2 Artıracak
- Nevşehir’de Kanserli Köy Taşınacak
- Malatya’da Kaza: 1 Ölü 18 Yaralı
- Takip Ettiği Eşini Telefonla Görüşürken Görünce Dövdü
- Halı Asarken Akıma Kapılan 6 Aylık Hamile Kadın Öldü
- Bu Sefer Burhan Kuzu Öğrencilere Yumurta Attı
- U-19 Milliler Yunanistan'a 3-0 Mağlup
- Hem Annesini Hem Kız Kardeşini Öldürdü
- Sason’da Kar Nedeniyle Kapalı Olan Köy Yolları Açıldı
- Tarihi Eser Operasyonunda 7 Kişi Gözaltına Alındı
- 'Bedelli'de 25 Yaş ve 15 Bin TL Önerisi
- AİHM'e Yargı Şoku
- Rusya'dan Kıtalararası Füze Denemesi
- Lagarde: Yunanistan Avro'da Kalmalı
- Küçük Çocuğu Kurtarmak İsterken Canından Oluyordu
- Erdemir’li İşçilerden Engellilere Tekerlekli Sandalye
- Bingöl'de 3 Kilo Esrar Ele Geçirildi
- Niğde'de Motosiklet Kazası
- Çelikcan: Yüreğir'in Asfalt Sorununu Çözeceğiz
- Bursaspor Bangura İçin 150 Bin Euro Ödeyecek
- Yılın En Çok Kazanan Sporcuları?
- Memur-Sen Hükümetin Gıyabi Cenaze Namazını Kıldı
- Kızılay Depremzedelerden Çadırlarını Bekliyor
- İniş Takımları Kapanmayan Uçak Geri Döndü
- Orman Yangınlarına Robotlar Müdahale Edecek
- Trabzonlu Oyuncudan İlginç Açıklama
- Yaşlanmış Araçların Vergi Borcu Silinecek
- 2 Kızını Kazada Kaybeden Anne İntihar Etti
- Premier Lig'den Süper Lig'e!
- Yaralı Çoban, Askeri Helikopterle Hastaneye Kaldırıldı
- SP'den Zinanın Suç Sayılması İçin İmza Kampanyası
- Türkmenistan’da Uluslararası Doğalgaz Kongresi Yapılıyor
- ''Vizeyi Kolaylaştırmazsanız Vatandaşlarımız Türkiye’ye Gider''
- Bankalara Dövizde Kolaylık Geliyor
- Alman Turistler, Mevlevi Dergahına Hayran Kaldı
- Fenerbahçe'ye Kötü Haber Geldi!
- Terim'den Hamit Altıntop Açıklaması
- Vinçte İntihar Girişimi İnşaat Çalışmalarını Durduramadı
- İngiliz Büyükelçi: Mersin İle Kuracağımız İş Ortaklıkları Önemli
- Osmangazi Belediyesi Köylerde Sağlık Seferberliği Başlattı








